Активности

Препознајте лажни вести во неколку чекори

За поголема видливост и за пошироко информирање на граѓаните на Делчево во рамки на проектот „Интернет суерхерои“ се изработија 50 постери за најава на неделната кампања кои беа поставени на различни локации во Делчево. Едукативните флаери пак, 500 на број се изработија во соработка со медиумот партнер – ТВ Стар  и содржеа основни информации за Прочитај повеќе

ЕМИСИЈА: Првата неделна кампања за Медиумска Писменост во Делчево

Во периодот од 25-29 ноември 2019 година во Делчево за првпат се спроведе неделна кампања за подигање на свеста за медиумската писменост и справувањето со лажните вести. Оваа кампања беше во рамки на проектот „Интернет суперхерои“ кој РЦЗ го спроведуваше во период од 5 месеци. Оваа кампања опфати повеќе активности, три едукативни работилници за основци Прочитај повеќе

ЕМИСИЈА: Медиумско советување

Четвртата емисија која е подготови во рамки на проектот се состои од кратки медиумски совети кои ги даваат медиумски личности, работници, експерти и обични граѓани. Лицата кои се вклучени во оваа емисија претходно беа избрани од проектниот тим, навремено известени за целта на проектот и согласно нивната креативност сите се снимаа индивидуално и видеата ги Прочитај повеќе

Медиумската писменост во образовниот процес

Втората емисија која произлезе од проектот „Интернет суперхерои“ кој РЦЗ го спроведуваше во изминатите 5 месеци, се однесуваше  на медиумската писменост во образовниот процес преку разговор со директорка на основното училиште „Св. Кирил и Методиј“ во Македонска Каменица. Директорката со нас сподели важни информации за застапеноста на медиумската писменост во формалното образование и чекори кои Прочитај повеќе

ЕМИСИЈА: Медиумска тура во ТВ СТАР

На 31 јануари во рамки на проектот „Интернет суперхерои“ се реализираше медиумската тура како активност од која произлезе третата емисија. На оваа тура вкупно 50 ученици од Делчево вклучително и нивните ментори, проектниот тим и претставници од телевизијата се запознаа со начинот на кој работи телевизијата, како се креираат вестите и како се внимава на Прочитај повеќе

ДЕБАТНА ЕМИСИЈА „ КАКО ИНТЕРНЕТ ПРОСТОРОТ ДА СЕ ИСКОРИСТИ ЗА ДА СЕ УЧИ МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ“

Во рамки на проектот „Интернет суперхерои“ кој РЦЗ го спроведуваше во периодот од ноември 2019 до март 2020 година, беа снимени 5 телевизиски емисии со медиумот партнер ТВ Стар, кои опфаќаа различни аспекти од темата медиумска писменост. Емисиите се снимаа на различни локации, притоа опфаќајќи гo источниот регион. Во продолжение е линкот до првата емисија Прочитај повеќе

Проектни резултати – Интернет суперхерои

Почитувани, Регионалниот центар за застапување – Делчево во рамки на проектот „Интернет Суперхерои“, кој го имплементирше во соработка со Фондацијата Метаморфозис и Евротинк, а финансиран од Европската Унија, во периодот до 1 ноември 2019 година до 31 март 2020 година спроведе низа активности чија цел беше да се подигне свеста кај граѓаните, со посебен фокус Прочитај повеќе

Повик за учесници за Еразмус + младинска обука во Бугарија

Регионалниот центар за застапување – Делчево заедно со уште седум организации од Бугарија, Унгарија, Турција, Романија, Молдавија, Грузија и Србија, од февруари започна со спроведување на проектот „ Младински  дигитални вештини за подобра активност и писменост“ преку Еразмус + програмата на Европската Унија.  Како дел од активностите е организирање на практична обука во  Р. Бугарија Прочитај повеќе

Во Пехчево се одржа првата работилница за ажурирање на Локалната Стратегија за развој на ЛАГ Малеш – Пијанец

Во рамки на проектот “Подобрување на перцепцијата за ЕУ кај руралните граѓани“, неделава започнаа активностите за ажурирање на Локалните стратегии за развој, кои се подготвени од ЛАГовите во 2015/2016 година.  Првата работилница  за ажурирање на стратегијата на ЛАГ Малеш –Пијанец се одржа изминатиот вторник во Хотелот Гогов во Пехчево на која присуствуваа претставници од Општините, Прочитај повеќе

Учениците имаат интерес да се обучуваат за новите медиуми

Во рамки на проектот „Интернет суперхерои“, 48 ученици од двете основни училиштa ООУ„Ванчо Прке“ – Делчево, „Св.Климент Охридски“ Делчево и средното училиште СОУ “Методи Митевски – Брицо” – Делчево , од Делчево на почетокот на месецот беа во посета на регионалната Tv Star – Televizija Star -Штип. Целта на посетата беше одблиску да се запознаат со начинот на кој работи најголемата медиумска Прочитај повеќе

ПРЕТСЕДАТЕЛ

Тони Стоименовски

Кратка порака за посетителите на РЦЗ Делчево

Следете не
За нас

РЦЗ Делчево

Регионален центар за застапување Делчево е граѓанска организација чија главна цел е зајакнување на граѓанското општество. Постоиме од 2006 година во кој период реализиравме голем број на проекти и активност во насока за остварување на нашата главна цел.

Брз преглед на архива
Ознаки (Tags)