Завршна работилница за стратегијата за соработка помеѓу граѓанскиот сектор и општината

Регионалниот центар за застапување ја одржа завршната работилница за изработката на Стратегија за соработка помеѓу општина Делчево и граѓанскиот сектор. На работилницата присуствуваа претставници на десетина активни невладини организации и општина Делчево кои низ овие 8 месеци беа вклучени во процесот на изработка на стратешкиот документ. На завршниот настан се промовираше стратешкиот документ преку кој ГО активно ќе се вклучат во процесите на дефинирање на развојните политика на Општина Делчево.  Тоа се однесува на спроведување на конкретни активности и иницијативи, преку создавање предуслови за формирање на ефикасни партнерства за нивно реализирање.


По дизајнирањето кое ќе се случи во текот на престојните денови, документот ќе биде објавен во јавните гласила. Понатаму ќе биде достапен и на увид на секого, а во иднина граѓанските организации ќе може да го користат при аплицирање на проекти. 

 
Проектот е финансиран од Европската Унија и истиот Регионалниот центар за застапување во партнерство со Општина Делчево како грант добиен преку програмата за регрантирање, во рамките на партнерскиот проект на фондацијата за локален економски развој  „Преда плус“ и ASB Германија „Подобрување на активната вклученост на македонските граѓански организации во процесот на донесување на одлуки преку зајакнување на новоосновани граѓански организации“.
 
 

 

 

Претставници на петте ЛАГОВИ од Источна и Југоисточна Македонија на студиска посета на Република Хрватска

Во периодот од 5ти до 9ти септември како дел од активностите на проектот  „ЛАГ-НЕТ во Источен и Југоисточен плански регион“, здружението ЦЕЛОР од Радовиш организираше студиската посета на ЛАГ КАРАШИЦА и ЛАГ ПРИЗАГ во Република Хрватска. Учество на студиската посета зедоа претставници од петте лагови од источниот и југоисточниот регион на Македонија. Дел од пет дневната посета на Хрватска беа претставници на ЛАГ Пијанец Малеш, ЛАГ Плачковица, ЛАГ Беласица Огражден, ЛАГ Бојмија и ЛАГ Брегалница. 

Целта на оваа студиска посета на ЛАГ-овите во Република Хрватска беше запознавање со нивната работа и размена на искуства при спроведување на програмите од ЛИДЕР во една европска земја. Учесниците посетата ја започнаа со состанок во просториите на ЛАГ Карашица со членовите и претседателството на ЛАГ-от лоциран во општина Петријевци каде имаа можност да се запознаат со работата на овој Лаг, проектите кои ги спроведува и предизвиците со кои се соочиле од почетокот на нивното регистрирање во 2009 година до денес. Состанокот беше заокружен со посета на дворец и музеј во соседно Валпово и кратка тура низ Општина Белиште.  ЛАГ ПРИЗАГ беше втората посета на локална акциона група во Хрватска на која поздравен говор и презентација имаше претставник на Лагот и градоначалникот на Нови Мороф. Потоа беше организирана посета на ОПГ Јакоповиќ – “Куќа на магичната трева“ каде имаше презентација на органска козметика. Во текот на денот посетени беа, винарија „Вински врв“ Болфан каде се одржа и кратка презентација на „Болфан“ и развојот на руралниот туризам и детска градинка финансирана од Европскиот Фонд за Земјоделие.

Студиската посета заврши со патување до Камник, Република Словенија, каде се одржува фестивал на ЛАГ-ови, на кој учество зедоа повеќе од 70 ЛАГ-ови од 9 земји членки на ЕУ. Претставниците од Македонија имаа можност да се лично да се запознаат со нив да разговараат за нивната работа и да разменат искуства и контакти за понатамошна соработка. 

ЛАГ-овите претставуваат облик на јавно приватно партнерство во кое се вклучени НВО секторот, бизнис заедницата и локалните самоуправи. На овој начин населението во руралните средини ќе има можност директно да ги посочи своите барања и потреби во однос на развивање на руралните средини, од апсект на подобрување на руралната инфраструктура, развивање на руралниот туризам и подобрување на животната средина.

 

Нацрт стратегијата за соработка на општината со НВО секторот на јавен увид

Веќе е подготвена нацрт - стратегијата за соработка на Општина Делчево со НВО  секторот. Секој од Вас кој има било какви коментари, забелешки, препораки може да ги предложи до 10 септември.

Има можност да се коментира во документот каде автоматски се зачувува секоја промена. Секоја промена Ве замолуваме да ја обоите со црвена боја, за да имаме увид во промените. 

 Документот после 10 септември ќе се даде на обработка и дизајн, и до крајот на месецот ќе биде и презентиран пред јавноста.

Стратегијата може да ја погледнете на следниот линк :

https://drive.google.com/file/d/1X2wCU9jmH7McwOojka8vQsH4P8iZx6Kj/view?ts=5b9029d7

ВИДЕО: Гостување во ТВ Стар за промоција на проект

Регионалниот центар за застапување од Делчево периодов го спроведува проектот „Промовирање на стандарди за безбедност и здравје при работа и следење на спроведувањето на БЗР во источниот регион на Република Македонија“. Проектот ќе трае шест месеци и ќе се реализира преку повеќе активности во општините Делчево, Берово, Пехчево, Македонска Каменица и Виница со цел да се обрне повеќе внимание на оваа област преку утврдување на моменталната состојба во примената на законите и преку давање насоки за поголемо спроведување на веќе поставените стандарди. Овој проект РЦЗ го реализира во соработка со Македонското здружение за заштита при работа, а е финансиран од Европската Унија. 

Гостувањето на ТВ Стар може да го погледнете на следниот линк  https://www.youtube.com/watch?v=AF48gZ7Mux8

РЦЗ спроведува проект за промовирање стандарди за безбедност и здравје при работа

Промовирање на стандарди за безбедност и здравје при работа и следење на спроведувањето на БЗР во источниот регион на Република Македонија е насловен проектот кој Регионалниот центар за застапување од Делчево периодов го спроведува на крајниот исток од Македонија. Проектот кој ќе трае шест месеци, ќе се реализира преку повеќе активности во општините Делчево, Берово, Пехчево, Македонска Каменица и Виница со цел да се обрне повеќе внимание на оваа област преку утврдување на моменталната состојба во примената на законите и преку давање насоки за поголемо спроведување на веќе поставените стандарди. 

Според претседателот на РЦЗ, Тони Стоименовски, кој со својот тим го спроведува овој проект, целта е да се поттикнат бизнис секторот и јавниот сектор од овој регион да одржуваат повисоки стандарди за безбедност и здравје при работа, но и воопшто работниците да бидат подобро запознаени со безбедноста на своето работно место.

  • Проектот предвидува повеќе активности меѓу кои клучно е спроведувањето на истражувањето и подготовката на истражувачките стории. За нас превенцијата ќе биде клучна порака која ќе ја испратиме до лицата кои вработуваат без разлика дали се работи за приватен или јавен сектор и да ставиме на знаење дека инвестицијата во заштитни средства и опрема за подобро работење, не се изгубени средства туку инвестиција во самата фирма. Истовремено ги повикуваме и граѓаните кои некогаш се соочиле со повреди или судири со законот во тој дел да не исконтактираат и нивниот проблем да се случи јавно, секако позитивните и негативните примери ќе бидат јавно пренесени преку истражувачки стории .вели Стоименовски.

Марио Вељковиќ магистер по стратешки менаџмент е задолжен за подготовка, спроведување и анализа на истражувањето кое ќе се прави со интервјуа и анкети во компаниите и институциите од регионот.

  •  Со ова истражување сакаме дефинитивно да дојдеме до изворни податоци и да утврдиме врз база на факти одредени состојби, одредени трендови за безбедноста и здравје при работа најчесто се зборува само кога ќе има инцидент, она што ние сакаме да го направиме е да ги утврдиме состојбите и потоа во некоја следна фаза со проекти да се направи промена во позитивна насока, истакнува Вељковиќ.

Регионалниот центар за застапување од Делчево постои од 2006 година и е главен партнер на бизнис секторот, општините и јавните претпријатија во регионот, со кои заеднички се зајакнуваат капацитетите, се влијае на актуелните теми се со цел да се подобри живеењето на граѓаните. Овој проект РЦЗ го реализира во соработка со Македонското здружение за заштита при работа, а е финансиран од Европската Унија.