Прва прес конференција за проектот проектот “Енергетско ефикасно училиште”

Предмет:Покана за прва прес конференција за проектот проектот “Енергетско ефикасно училиште, финансиран од Швајцарска конфедерација во рамките на програмата за зачувување на природата

 Почитувани,

 Задоволство ни е да Ве поканиме на на Првата прес конференција во рамките на проектот “Енергетско ефикасно училиште, што го спроведува Регионалниот центар за застапување Делчево.

Проектот е финансиран од Швајцарската конфесерација преку програмата за зачувување на природата во Македонија која се имплементира од страна на Helvetas SwissIntercooperation – Швајцарија и Фармахем дооел-Скопје

 

Место: Општина Делчево, OОУ Ванчо Прке

Дата: 23јануари, 2015

Време: 10.30 часот

Предмет: Прва прес конференција

 

Агенда

 

10:30

Пристигнувње  и регистрација на присутни медиуми и гости

 

11:00

Поздравен говор

г-н. Тони стоименовски, претседател на РЦЗ

г-н. Сашко Ивановски, директор на OОУ Ванчо Прке” Делчево

11:00

Претставување на проектот цели, активности и резултати

г-н. Тони Стоименовски, претседател на РЦЗ,     

г-н. Сашко Ивановски, директор на OОУ Ванчо Прке” Делчево

 

 

11:30

Завршеток на прес конференцијата

 

 

 

 

                                                                                                    Регионален Центар за Застапување

Претседател,

 

Тони Стоименовски

ОДРЖАНА ПРВАТА ДВОДНЕВНА СРЕДБА НАМЕНЕТА ЗА ЦЕЛНИТЕ ГРУПИ ВО ПРОЕКТОТ

Во рамките на проектот „Ефективен тим како фактор за развој на локалната демократија и социјална кохезија помеѓу Република Македонија и Република Бугарија“ на 28 и 29 мај во зимскиот рекреативен центар Голак кај Делчево, Регионалниот центар за застапување од  Делчево во соработка со партнерската организација Стопанска комора за Индустрија од Благоевград ја реализираа првата дводневна средба наменета за целните групи во проектот.

На срдбата присуствуваа претставници од локалните самоуправи, општинските совети, здруженија и бизнис секторот од Делчево и Благоевград.

Цел на дводневната средба беше вмрежување на заинтересираните страни, размена на искуства и тренинг на тема социјална кохезија преку обработка на теми за тимска работа и менаџирањ со човечки ресурси.

Заедничките тимови од Делчево и Благоевград покрај искуствата имаа можност да дискутираат и за потребите , проблемите  и можностите кои ги нудат .

Од целокупниот настан произлегоа заклучоци и препораки кои ке бидат испратени до донаторот и локалните самоуправи на Делчево и Благоевгра.

 

Целокупните активности се финансирани од ЕУ од програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Бугарија.

Покана за прва работна средба на работните групи од Делчево и Благоевград

Почитувани,

 

            Во име на Проектот „Ефективен тим како фактор за развој на локалната демократија и социјална кохезија помеѓу Република Македонија и Република Бугарија“Ве покануваме на првата дводневна средба наменета за целните групи во проектот.

Целта на средбата е да се соберат релевантни претставници од локалните самоуправи, Советите на општините, граѓански организации и претставници од бизнис заедницата на  Општина Делчево, Р.Македонија и Општина Благоевград, Р.Бугарија за  да се дискутираат предизвиците на Социјалната инклузија преку можностите за продлабочување на соработката помеѓу субјектите од двете страни на границата.

Покрај главната цел од проектот очекуваме да бидат исполнети и следните цели:

Развој и воспоставување на постојана структура за регионален Центар за Граѓански Иницијативи  во анализа, обука, образование и советување; Воспоставување на "работното место за обука" во локалната администрација и граѓански здруженија од комбинација на учење на далечина, систем "учење - акција" и трансфер на добрите практики; обука на наставниците и советниците за ефикасно користење на учење на далечина и "учење - акција."; формирање и развој на потребните надлежности за развој на регионалната економија базирана на знаење; Воспоставување на механизми за подобрување на соработката меѓу администрацијата, претприемачите, академски граѓани со цел економски развој на двата региони и развој на социјалната кохезија во регионот; Спроведување на обука за формирање и развој на вештини за тимска работа, стратешко планирање на бизнисот, развој и управување со проекти; Трансфер на добри практики;  и Стабилизирање и проширување на активностите на партнерските организации кои работат на проекти;

Сите заинтересирани своето присуство да го пријават на e-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. или на телефоните на РЦЗ Делчево: 033 511 940, 078 201 794, 077 915 936.

             Првата средба на целните групи и засегнатите страни ќе се одржи на 28 и 29 мај на планината Голак кај Делчево.

  

            Тргнувањето е на ден 28 мај 2014 (среда) во 10:00 часот пред спомен домот АСНОМ во Делчево.

 

 

 

 

Повеќе: Покана за прва работна средба на работните групи од Делчево и Благоевград

РАЗВОЈ НА ЛОКАЛНИ МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ И ЛОКАЛНО МЛАДИНСКО УЧЕСТВО ВО 12 ОПШТИНИ ВО Р. МАКЕДОНИЈА

           

 Младински образовен форум, во соработка со Центар за меѓукултурен дијалог - Куманово, заедно со НВО Регионален Центар за Застапување - Делчево, во рамките на проектот „Развој на локални младински политики и локално младинско учество во 12 општини“финансиран од Европска Унија (Регионална ИПА програма), започнуваат иницијатива за воспоставување на локален младински совет и изготвување на стратегија на локален младинскиси совет. Иницијативата  ќе се спроведува во 12 општини во Р. Македонија од кои е и општина Делчево. Целите на овој проект се: да се зајакнат капацитетите на младинските структури во 12 општини во Македонија; креирање младински иницијативни групи на локално ниво заради подобрување на локалните младински политики; креирање  репрезентативни локални младински совети ( или други форми на претставничко младинско организирање) во 12 општини во Македонија; креирање, промоција и спроведување на локални младински политики и развој на младински активизам, неформално образование и младинска работа. Проектот ќе се спроведува 18 месеци во 4 фази. Во секоја од фазите се спроведува одреден вид на активности.

За повеќе информации посетете ја официјалната веб страна на Младински Образовен Форум (МОФ), каде што ќе биде објавен и повикот за аплицирање за учество во оваа младинска иницијатива,  а воедно може да аплицираат сите заинтересирани млади активисти.

 

Повеќе: РАЗВОЈ НА ЛОКАЛНИ МЛАДИНСКИ ПОЛИТИКИ И ЛОКАЛНО МЛАДИНСКО УЧЕСТВО ВО 12 ОПШТИНИ ВО Р. МАКЕДОНИЈА

Регионална конференција на Erasmus+ на Западен Балкан

На конференцијата која беше одржана во Атина на 17 – 18 јануари,  се состанаа 250  учесника од  високото образование , училиштата и млади учесници,со цел  да се запознаат со најновите можности за соработка во програмата  Еразмус +. Оваа програма  вклучува градење на капацитетите,  проекти, мобилност на повисоко ниво на образование , електронски збратимување на училишта во основното и средното образование и поддршка на младински активности.

 Конференцијата  беше емитувана во живо на  веб,  со цел,  поголема интероперативност во Западниот  Балкан и пошироко, а имаше  и превод на јазиците кои се зборуват  во регионот, како и на грчки и англиски јазик.

 120 од учесници на високото образование беа  главно универзитетски професори, ректори и некои официјални претставници на Министерството , вклучувајќи го и државниот секретар од Србија, заменик министерот од Албанија и три помошниминистри на Босна и Херцеговина. Други  заинтересирани страни, кои зедоа учество наконференцијата беа учесници од   60 училишта, пред се наставници и директори, и 60 младински чинители од регионот . НВО Регионален Центар за Застапување - Делчево, исто така беше поканета и учествуваше на конференцијата со свој претсавник. Приоритет во поканувањето беше даден на  оние со помало  претходно искуство во програмите  на ЕУ и на оние кои се надвор од метрополите. Сепак, беа вклучени и оние со успешни проекти , со цел, да ги споделат своите искуства.