Намалување на негативните ефекти од Ковид 19 врз младите – членови на РЦЗ дел од проект на Еразмус + со млади од Европа

Членови на РЦЗ заедно со млади од Бугарија, Шпанија, Италија, Србија изминатите 10 дена беа дел од проектот Јакнење на младите за време на кризата кој е дел од Еразмус + програмата на Европската Унија.
Во фокусот на овој проект е надминувањето на негативните последици од воведените рестриктивни мерки за време на Ковид 19. Тие за време на престојот во месноста Гергини во близина на Габрово, Бугарија ги споделуваа своите ставови за новите предизвици за работа, студирање, социјална вклученост и граѓански активизам во време на светска пандемска криза. Работејќи во групи тие развиваа механизми за намалување на негативните ефекти од рестриктивните мерки и нивно пренаменување во позитивен ефект врз нивниот личен и професионален развој, заеднички дискутираа и за борба против стереотипите и дискриминацијата врз одредени групи млади луѓе кои дополнително се подгреваат од ситуацијата со СОВИД-19. Заклучоците од настанот се дека се формирале позитивни ставови за справување со пост-епидемиска траума кај младите луѓе, подигнување на јавната свест за функциите и одговорностите на локалните власти во време на криза за да се обезбеди социјална заштита и пристап до здравствени и други услуги.

Во рамки на проектот младите имаа можност да се запознаат со сите знаменитости од овој дел на Бугарија и да посетат повеќе историски и културни знаменитости.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

ПРЕТСЕДАТЕЛ

Тони Стоименовски

Кратка порака за посетителите на РЦЗ Делчево

Следете не
За нас

РЦЗ Делчево

Регионален центар за застапување Делчево е граѓанска организација чија главна цел е зајакнување на граѓанското општество. Постоиме од 2006 година во кој период реализиравме голем број на проекти и активност во насока за остварување на нашата главна цел.

Брз преглед на архива
Ознаки (Tags)